Večnamenska folija Schlüter Ditra 25

Schlüter-DITRA25 je večnamenska polietilenska folija, ki je zaradi svojih funkcij priporočljiva za uporabo na balkonih, terasah in ostalih problematičnih površinah. Sestava folije omogoča da uspešno kompenzira različne pritiske iz podlage in preprečuje da bi se le-ti prenesli na površino, deluje kot hidroizolacija na podlagah ki niso izpostavljene stalnemu vodnemu pritisku, ter ob pravilni vgradnji omogoča izparevanje vlage in izenačevanje parnih pritiskov. Folija je primerna za uporabo tako na notranjih, kot na zunanjih površinah.

Folijo Schlüter-DITRA25 prilepimo na podlago z lepilom, pri čemer je priporočljiva uporaba lepila Schlüter DITRA-BOND, ki ga nanesemo z nazobčano lopatico. Flis na spodnji strani folije preprečuje, da bi se zračni kanali napolnili z lepilom, hkrati pa omogoča dober oprijem s podlago, četudi gre za zelo tanek sloj lepila. Na zgornji strani folije se lepilo mehansko usidra v 2,5 mm globoke kvadrataste utore v obliki lastovičjega repa, kar omogoča popoln oprijem.

DITRA Tile 3D crop
Folija Schlüter-DITRA25

Prednosti sistema Schlüter-DITRA25:

 • ločevanje,
 • hidroizolacija podlage,
 • dovoljuje uhajanje pare,
 • visoka obremenljivost površine,
 • enostavna uporaba,
 • omogoča takojšnje polaganje talne obloge.

Značilnosti materiala in področje uporabe:

Schlüter-DITRA25 je polietilenska folija z votlim delom med kvadratki v obliki lastovičjega repa z globino cca. 3 mm, ter na hrbtni strani prevlečena s steklenim flisom. Polietilen je material, ki pod UV žarki razpade, zato med skladiščenjem ne sme biti izpostavljen sončnim žarkom.

Snov iz katere je Schlüter-DITRA25 je fiziološko neškodljiva, uporabljamo pa jo lahko na zelo različnih področjih.

Folija Schlüter-DITRA25 poseduje visoko odpornost proti običajnim poškodbam, katerim so izpostavljena tla s keramičnimi oblogami. Je fleksibilna, ne trohni in deluje kot premostitev razpok. Poleg tega je tudi zelo obstojna proti slanim, kislim in alkalnim raztopinam, kot tudi proti mnogim organskim topilom, alkoholu in oljem. Snov iz katere je Schlüter-DITRA25 je fiziološko neškodljiva, uporabljamo pa jo lahko na zelo različnih področjih:

 • Problematične podlage
 • Velike površine
 • Terase in balkoni
 • Talno ogrevanje

Podrobnejši opis funkcij sistema Schlüter-DITRA 25:

 • Ločevanje: folija ločuje talno oblogo od podlage in tako onemogoči da bi se napetosti iz podlage prenesle na površino. Dodatno folija  Schlüter-DITRA25 deluje kot premostitev razpok v podlagi in tako preprečuje da bi se le-te razširile na površino.

 • Hidroizolacija: Schlüter-DITRA25 je vodotesna polietilenska folija, ki je sposobna izravnavati visoke parne pritiske. Pod pogojem, da so stiki med tlemi in stenami ter stenski priključki izvedeni pravilno, predstavlja folija vodotesni sloj za površine, ki niso izpostavljene stalnemu vodnemu pritisku. Folija tako ščiti podlago pred poškodbami zaradi pronicanja vode in morebitnih agresnivnih škodljivih snovi.

 • Izravnava parnega pritiska: Povezani kanali na hrbtni strani folije omogočajo izparevanje vlage, ki se nahaja v podlagi in tako izenačuje parne pritiske.

 • Porazdelitev obremenitev: zaradi kvadratnih votlin, ki so napolnjene z lepilom, prenaša folija obremenitve poda neposredno na podlago. Zaradi tega so talne obloge vgrajene na folijo Schlüter-DITRA25 zelo obstojne.

Postopek vgrajevanja folije Schlüter-DITRA25:

 • Podlaga mora biti čista, nosilna in ravna. Odstraniti je treba površinske dele, ki bi lahko ogrozili oprijem lepila. Pred polaganjem je treba površino po potrebi izravnati.

 • Priporočljivo lepilo za lepljenje folije je lepilo Schlüter DITRA-BOND. Lepilo nanesete na podlago s primerno nazobčano lopatico in čezenj položite folijo DITRA25. Lepilo se mora prijeti na podlago in sidrati v spodnji flis folije DITRA25. Za boljši oprijem je priporočljivo s pomočjo manjšega valjarja ali gladilke pritisniti na folijo DITRA25 da se spodnji del v celoti sidra v lepilo. Priporočljivo je tudi da folijo že med polaganjem dobro napnete in sicer tako da jo narahlo povlečete. S tem preprečite nastanek „mehurjev“ oz mest kjer se folija ne sprime z lepilom. Zatesnite stike med posameznimi kosi folije. V kolikor se folijo uporablja samo kot ločilni sloj, potem stikov ni potrebno zatesniti temveč zadostuje da jih prekrijete s tesnilnim trakom Schlüter-KERDI-KEBA. V primeru da želite narediti hidroizolacijo, je za vgradnjo tesnilnega traka Schlüter-KERDI-KEBA potrebno uporabiti lepilo Schlüter KERDI-COLL.

 • Da se folija takoj po polaganju ne bi poškodovala in ločila od podlage svetujemo, da jo zaščitite pred premočnimi obremenitvami in sicer npr tako, da položite deske za hojo (predvsem na sredini prehoda, ki se uporablja za prenašanje materiala). Na prostem so po potrebi potrebne dodatne zaščite kot na primer v primeru direktne izpostavljenosti sončnim žarkom ali vremenskim vplivom. Preden začnete nanašati lepilo oz vgrajevati keramiko, morate iz zgornjih kvadratnih votlin odstraniti morebitno vodo.

 • Ko je folija Schlüter-DITRA25 sprijeta s podlago z lepilom zapolnite zgornje kvadratne vdolbine folije in istočasno nanesete še sloj lepila v katerega polagate izbrano talno oblogo. Pazite da so kvadratne vdolbine v celoti zapolnjene z lepilom!

Folija je dobavljiva v obliki role, širine 1 m in dolžine 30 m.